fbpx
background

Teknolojik Cihazlar İçin VPN Kullanımı

Bitdefender Türkiye

1 Aralık 2022, Güncelleme: 2 Ağustos 2024

Teknolojik Cihazlar İçin VPN Kullanımı

Teknolojik cihazlar için VPN hem güvenlik kapsamında hem de gizlilik kapsamında oldukça önem arz etmektedir. VPN günlük hayatta ve kurumsal alanlarda kullanılması gerekmektedir. Eklenti olarak veya uygulama sayesinde yükleyebileceğiniz VPN programları bulunmaktadır. Bununla birlikte ücretsiz ve ücretli seçenekli VPN uygulamaları ve eklentileri de mevcuttur.

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network) Türkçe karşılığı ile sanal özel ağ, genel ağ kullanırken korumalı bir ağ oluşturmanıza yaramaktadır. VPN’ler internet trafiğinizi ve gezintilerinizi şifreler ve böylece çevrimiçi şekilde kimliğinizi gizlemektedir. Bu durum üçüncü kişiler tarafından kullanılabilecek kimliğinizi sizin isteğiniz dışında kullanılmasını ve kötü yollar için (verilerin çalınması, faaliyetlerin izlenmesi) kullanılması zorlaştırılır. VPN şifrelemeleri gerçek zamanlı şifrelemeler kategorisinde yer almaktadır.

Teknolojik Cihazlar İçin VPN Kullanımı

VPN Nasıl Çalışmaktadır?

VPN, özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu tarafından yönlendirilmesine izin vererek IP adresini gizlemektedir. İşlemlerin sonucunda verilerin kaynağı VPN sunucu olmaktadır. Web sitelere yapılan ziyaretlerde VPN sunucusundan gelen veri kaynağı anlamsız şekilde iletilmektedir. VPN kullanımının faydaları arasında şunlar da yer almaktadır:

  • Güvenli Şekilde Şifreleme
  • Bulunduğunuz Konumu Gizleme
  • Bölgesel Özel İçeriklere Erişim
  • Veri Aktarımı Güvenliği

VPN kurulumu günümüzde oldukça basit işlemler haline gelmiştir. Ücretli, ücretsiz, web, mobil ve neredeyse tüm platformlarda VPN hizmeti sunan eklentiler ve uygulamalar bulunmaktadır.

Bilgisayarınıza VPN Kurulumu

Bilgisayarlara VPN kurmak için VPN indireceğiniz web sitesine gidip indirmeyi başlatabilirsiniz. Gerekli kurulumlardan sonra önünüze çıkan VPN konum ayarlarını yaptıktan sonra veya otomatik lokasyon seçeneğini seçerek Bitdefender VPN bağlantınızı başlatabilirsiniz. Genellikle bilgisayar üzerinden kurulan VPN uygulamaları Google Chrome ve Opera gibi tarayıcılara yüklediğiniz eklentilerden daha güvenli olmaktadır. Size tam performanslı şekilde VPN özelliklerini sağlayabilmektedir.

Telefonunuza VPN Kurulumu

Telefonunuzun market bölümüne girerek VPN olarak aratma yapabilirsiniz. Google Play Store ve AppStore için ayrı VPN uygulamaları olduğu gibi aynı uygulamalar da bulunmaktadır. Aramanızın sonucunda size uygun olan VPN uygulamasını yükleme tuşuna basarak beklemeye başlayabilirsiniz.

Telefona VPN Kurulumu

Yükleme tamamlandıktan sonra VPN uygulamanızı açarak sizlere verdiği konfigürasyon izinlerini onaylamanız gerekmektedir. Bazı modellerden konfigürasyon istemeden otomatik olarak VPN ayarları kaydolmaktadır.

Telefona VPN İndirme

Daha sonra istediğiniz lokasyonu girerek veya otomatik lokasyon seçeneği ile VPN bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Telefon VPN
VPN Mobil Uygulama

Bağlantı sağlandıktan sonra VPN kurulumunuz tamamlanmış bulunmaktadır.

Google Chrome VPN Kurulumu

Google Chrome VPN kurulumu oldukça basit bir işlemdir. Google Chrome Webstore uzantısına gidip arama bölümüne VPN yazdığınız durumda önünüze birçok farklı VPN çıkmaktadır açıklama bölümlerini ve size sundukları hizmetleri okuyarak size uygun olan VPN eklentisini bulup kurabilirsiniz. Daha sonra VPN aktifleştirme tuşuna basarak VPN özelliğini aktifleştirebilirsiniz. Bu tür Chrome VPN eklentileri sadece web gezinmeleri için sizlere VPN özelliğini açmaktadır.

Opera VPN Kurulumu

Opera ve Opera GX için VPN kurulumuna ihtiyaç yoktur. Opera ve Opera GX tarayıcıları kurulumu ile birlikte VPN kurulu şekilde yüklenmektedir. Opera kurulumunu yaptıktan sonra eğer ki sol üst bölümde VPN yazısını görmüyorsanız ayarlar bölümünden VPN seçeneğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

VPN özelliklerini etkinleştirdikten sonra VPN yazısının üstüne tıkladığınız zaman önünüze bir menü çıkacaktır.

VPN Eklenti Ayarları
vpn kullanımı – Teknolojik Cihazlar İçin VPN Kullanımı
Opera VPN Eklentisi

En uygun ayarlarınızı yaptıktan sonra ortada bulunan güç tuşuna basarak Opera tarayıcısında VPN özelliğini açmış bulunacaksınız.

Mozilla Firefox VPN Kurulumu

Mozilla Firefox tarafından ise VPN kurulumu Google Chrome ile benzemektedir. Mozilla Firefox’a ait olan web eklenti bölümüne girişinizi sağladıktan sonra arama bölümüne VPN yazarak çıkacak VPN’leri inceleyebilirsiniz. İsteklerinizi karşılayan VPN eklentisini bulduktan sonra kuruluma başlayabilirsiniz. İstediğiniz lokasyon seçiminizi yaptıktan sonra rahatlıkla VPN eklentinizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

VPN gündelik zamanlarınızda kullanmanız gerekenler listesinde bulunmaktadır. VPN gizliliğinizi ve güvenliğinizi iyileştirmektedir. Fakat VPN kesin bir saldırı çözümü olarak görülmemektedir. Gündelik zamanlarınızda yapılması gereken güvenlik adımlarınızdan vazgeçmemeniz gerekmektedir.

Bitdefender Türkiye

Bitdefender, 2001 yılında kurulan ve siber güvenlik alanında dünya çapında lider konumda olan bir şirkettir. Sınıfının en iyisi tehdit önleme, algılama ve yanıt çözümleri sunarak, milyonlarca tüketici, kurumsal ve hükümet ortamını korur. Şirket, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma, IoT güvenliği, yapay zeka ve davranışsal analiz gibi alanlarda öncü yeniliklere imza atar. Bitdefender Labs, her dakika yüzlerce yeni tehdit keşfederek günlük milyarlarca tehdit sorgusunu doğrular ve bu derin araştırma yatırımlarıyla sektördeki en güvenilir uzmanlardan biri olarak öne çıkar. Teknolojisi, dünyanın en tanınmış 180’den fazla teknoloji markası tarafından lisanslanmıştır ve 170’ten fazla ülkede geniş bir müşteri ağına sahiptir. Uzman yazar kadromuz, siber güvenlikteki en güncel tehditleri ve etkili çözümleri kullanıcılarla paylaşarak dijital dünyada daha güvenli bir ortam sağlamayı hedefler. Sürekli gelişen tehditlere karşı en iyi koruma yöntemlerini sunmak için yüksek bir tutku ve sorumluluk taşıyoruz.

Tümünü Görüntüle

İlgili İçerikler