fbpx
background

Virüslü Siteler Nasıl Belli Olur?

Bitdefender Türkiye

31 Ekim 2022, Güncelleme: 2 Ağustos 2024

Virüslü Siteler Nasıl Belli Olur?

Virüs uygulamalar ve programlarda olduğu gibi sitelerde de risk taşır. Çünkü sitelerin bazıları giriş için parola ve e mail ister. Burada parola ve e mail bilgileri girdiğinizde o şifre mail hesabınızda ya da farklı platformlarda kullanılabilir. Bir sitenin virüslü olup olmadığını fark ettiren bazı durumlar vardır. Virüs ve ağlar hakkında bilginiz olmasa bile bazı işaretler sitenin güvenli olup olmadığı hakkında bilgi verir.

Güvenli olmayan sitelere giriş yaparken ya da bu siteler üzerinden parolanızı girdiğinizde kişisel verileriniz 3. Kişilerin eline geçebilir. O yüzden de mümkün olduğunca güvenli sitelerde gezinmeye çalışın. Web sitesi güvenli değilse ya da güvenlik sertifikası yoksa zorunlu olmadıkça sitelere giriş yapmayın. Çünkü bazı sitelerde virüsler güvenlik açığından giriş yapma üzerine programlanmıştır. Virüsün ne kadar donanımlı ve güçlü olduğunu bilemezsiniz. Bilgisayarınıza ya da cihazınıza sızan virüsler bankacılık bilgilerinizi de alabilir. O yüzden mümkün olduğu kadar güvenlik sertifikası olan siteleri tercih edin. Riske girmemek için güvenli siteler kullanılmalıdır. Peki virüslü siteler nasıl belli olur?

Site güvenlikleri şu şekildedir.

  1. Güvenli siteler

Güvenli siteler daha çok kurumsal ve belli alt yapısı olan sitelerdir. Güvenlik sertifikası olduğundan URL ve adres kısmında asma kilit işareti vardır. Bu işareti gördüğünüz siteler güvenli siteler olarak bilinir. Facebook,Instagram gibi uygulamaların web sitelerine giriş yaptığınızda göreceksiniz ki asma kilit işareti vardır. Asma kilit işareti olan sitelerden alışveriş de yapabilirsiniz.

Bu siteler güvenli olup güvenlik sertifikaları günceldir. Bağlantıyı tıklayarak sitenin güvenlik sertifikasının güncelliğini de kontrol edebilirsiniz.

  1. Güvenli Olmayan Siteler

Güvenli olmayan sitelerin URL ya da www kısmında adresin en başında yuvarlak içinde ünlem işareti vardır. Bu işaret sitenin güvenli olmadığını ve dikkat edilmesi gerektiğini gösterir. Güvenli olmayan sitelerden alışveriş yapmamak daha iyidir. Ancak öncesinde sorun olmadan işlem yaptığınız siteleri kullanabilirsiniz.

  1. Tehlikeli Siteler

Bir sitenin güvenli değil ya da tehlikeli olması durumunda URL ve adres kısmında üçgen içinde ünlem işareti konulur. Sitenin güvenlik sertifikası olmadığından arama motoru sitenin güvenli olmadığını düşünür. Üçgen içinde ünlem işareti olan sitelerden mümkünse alışveriş yapmayın. Bu siteler sahte site olup parola ve diğer verilerinizi çalmak isteyebilir.

Virüslü Siteler Nasıl Anlaşılır?

  • Asma kilit işareti olmayan bazı sitelere giriş yapıp bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz. Ancak bu sitelere mümkün olduğunca giriş yapmamaya özen gösterin. Sitede virüs olup olmadığı nasıl anlaşılır bilirseniz güvenli sitelerde gezinirsiniz.

Facebook ve Instagram gibi sitelerin www İle başlayan adres kısmında asma kilit işareti vardır. Bu asma kilit işareti Facebook, Instagram gibi sitelerin web sayfasının güvenlik sertifikası olduğunu gösterir. Ancak sizi farklı bir sayfaya yönlendiren sitelerde bu işaret görünmüyorsanız parolanızı girmeyin. Çünkü sitede bulunan virüs sisteminize bulaşabilir ya da parolalarınızı alabilir. Virüslü siteler nasıl anlaşılır bilirseniz güvenliği sağlayabilirsiniz.

  • İnternet üzerinden işlem yaparken, dosya ve film indirirken dikkat etmelisiniz. Çünkü bu sitelerin bir kısmı güvenilir olmayabilir. torrent sitelerinde birden fazla buton vardır. Butonları tıkladığınızda virüslerin ve zararlı yazılımların açık hedef haline gelirsiniz. Buradan indireceğiniz ufak bir dosya içerisinde bile virüs sisteminize giriş yapabilir.

Eğer bilgisayardan çok anlamıyorsanız kesinlikle bir antivirüs programı kullanmaya özen gösterin. Bitdefender İnternet Security antivirüs programı, sisteminizi korur. Siteden virüs bulaşsa bile kolayca virüs temizleme işlemi yaparsınız.

  • Bir sitenin virüslü olup olmadığını anlamak için tarayıcı eklentilerini de kullanabilirsiniz. Bu sayede o sitenin güvenlik durumu hakkında bilgi aldıktan sonra güvenli olmayan siteyi kullanmazsınız. Tarayıcı eklentileri ile virüslü siteler nasıl belli olur anlayabilirsiniz.

 

  • Bir sitenin virüslü olup olmadığını anlamak diğer seçeneklerden biri de Google Safe Browsing Diagnostic gibi hizmetlerdir. Girdiğiniz sitenin güvenli olup olmadığını aşağıdaki bağlantıyı kullanarak anlayabilirsiniz. www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site= yazdıktan sonra bağlantı sonuna sitenin adresini ekleyebilirsiniz.

Tarayıcı eklentileri veya antivirüs yazılımları güvenli olmayan siteler hakkında sizi uyarır. Böylece güvenli olmayan sitelerde gezinti yapmanızı engelleyerek virüslerden korur. Sitenin virüslü olup olmadığını anlamak için kullanacağınız antivirüs programlarından biri olan Bitdefender Internet Security sayesinde sürekli güvenli site aramak zorunda kalmazsınız. Bu antivirüs programı geniş güvenlik önlemi almanızı sağlar.

Bitdefender Türkiye

Bitdefender, 2001 yılında kurulan ve siber güvenlik alanında dünya çapında lider konumda olan bir şirkettir. Sınıfının en iyisi tehdit önleme, algılama ve yanıt çözümleri sunarak, milyonlarca tüketici, kurumsal ve hükümet ortamını korur. Şirket, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma, IoT güvenliği, yapay zeka ve davranışsal analiz gibi alanlarda öncü yeniliklere imza atar. Bitdefender Labs, her dakika yüzlerce yeni tehdit keşfederek günlük milyarlarca tehdit sorgusunu doğrular ve bu derin araştırma yatırımlarıyla sektördeki en güvenilir uzmanlardan biri olarak öne çıkar. Teknolojisi, dünyanın en tanınmış 180’den fazla teknoloji markası tarafından lisanslanmıştır ve 170’ten fazla ülkede geniş bir müşteri ağına sahiptir. Uzman yazar kadromuz, siber güvenlikteki en güncel tehditleri ve etkili çözümleri kullanıcılarla paylaşarak dijital dünyada daha güvenli bir ortam sağlamayı hedefler. Sürekli gelişen tehditlere karşı en iyi koruma yöntemlerini sunmak için yüksek bir tutku ve sorumluluk taşıyoruz.

Tümünü Görüntüle

İlgili İçerikler
BİTDEFENDER 2022 ÜRÜN KURULUMU
BİTDEFENDER 2022 ÜRÜN KURULUMU
Bitdefender Türkiye

17 Mart 2022

ILOVEYOU Virüsü Nedir?
ILOVEYOU Virüsü Nedir?
Bitdefender Türkiye

22 Kasım 2024