fbpx
background

İlk Bilgisayar Virüsü Ve Bilgisayar Virüsünün Tarihçesi

Bitdefender Türkiye

31 Ekim 2022, Güncelleme: 2 Ağustos 2024

İlk Bilgisayar Virüsü Ve Bilgisayar Virüsünün Tarihçesi

Virüsler bilgisayarın sistemini olumsuz yönde etkileyen yazılımlardır. İyi virüs ve kötü virüs olarak sınıflandırma imkanı olsa da bir süre sonra iyi virüsler kötü virüslere dönüşebilir. Bilgisayar virüsünün tarihçesi bilinirse virüsün tahribatını daha iyi anlayabilirsiniz. İlk bilgisayar virüsünün nasıl ortaya çıktığı genelde merak konusudur. Bu konuda çok farklı kuramlar vardır.

Kimilerine göre ilk olarak bilgisayar virüsü 1986 yılında ortaya çıkmıştır. İki kardeşin korsan kopyaların ortaya çıkmasını engellemek için hazırladığı yazılım olduğu düşünülüyordu. Ancak bu konuda farklı varsayımlar da var. Diğer bir varsayıma göre ilk virüs 1948 yılında kendini kopyalayabilir bilgisayar programı olarak ortaya çıkmıştır. Kimilerine göre de 1982 yılında ise lise öğrencisinin şaka amacıyla virüsü oyun dosyalarının içine gizlediği düşünülüyor. Ancak kesin bir bilgi çok fazla bulunmuyor.

İlk bilgisayar virüsü Brain adında önyükleme sektörü virüsüdür. Pakistanlı iki kardeşin korsan kopyaları engellemek için geliştirdiği düşünülüyor. Virüsü analiz eden kişiler aslında Brain virüsünün daha öncelerde var olan bir virüsün kopyası olduğunu iddia ediyor. Kısaca ilk virüsün nasıl olarak ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor. Ancak bilinen şu ki virüslerin bu kadar yaygınlaşmasının sebebi disketlerdir. Disketler kullanıldığı zaman ön yükleme sektörleri virüsü sayesinde çokça yayılıyor.

Günümüzde internet vasıtasıyla ya da belleklerle bulaşan virüs önceden disketlerle önyükleme virüsü olarak sisteme bulaşıyordu. Önyükleme sektörü virüsünün şimdilerde yaygın olmamasının diğer bir sebebi de disketlerin ortadan kalkmış olmasıdır. Aslında her teknoloji gibi virüsler de çağın kullanımları doğrultusunda gelişiyor ya da etkisi kayboluyor. Paylaşılan yazılımlarda, kaçak yazılım vasıtasıyla Truva Atı gibi birçok virüs yayılmaya başladı. Özellikle korsan CD ile ya da depolama aygıtı ile veri çoğaltırken sistemler bilgisayar virüslerine açık hale geldi.

1990’lardan sonra makro virüsler çoğalmaya başladı. Bu virüsler daha çok Microsoft Office programlarını etkileyen virüslerdi. Word, Excel gibi belgeler aracılığıyla bulaşan virüsler yaygınlaşmaya başladı. Yalnız bu virüslerin e-posta yoluyla ileti gönderme kabiliyeti yoktu. Farklı sistemlerden gelen virüsler bir araya gelerek yeni bir virüs oluşturdu. Sistem üzerinden bu durum daha da yaygınlaşmaya başladı. Yıllar ilerledikçe virüsler daha gelişmiş olarak sistemlere bulaştı. Bazı virüsler bilgisayara girerek listedeki kişilere mail gönderebiliyordu. Eğer mesaj giden kişi virüse tıklarsa virüs buradan diğer bilgisayarlara da bulaşabiliyordu. Yapılan araştırmalar gösterdi ki e postayı açmasanız bile bazı virüsler mailinize sızma yeteneğine sahip. Ancak çok kapsamlı bilgiler bulunmuyor.

Şimdilerde çok yaygın olan Cross site betik virüsleridir. Bu virüs Cross site scripting açığını kullanarak kullanıcıların sistemlerine kısa sürede ulaşabiliyor.

Bilgisayar Virüsleri Neden Geliştirilir?

Bilgisayar virüsleri geliştirme sebepleri oldukça fazladır. Bilgisayar virüsleri, bilgisayarın işleyişini bozmakla kalmaz. Bunun yanında verilere, bilgi güvenliğine ve dosyalara da zarar verir. Dolandırıcılık, şantaj, bazı yasadışı işler ve fidyelerde bilgisayar virüsü kullanılır. Sisteme girerek bilgi güvenliğini etkiler. Dolayısıyla da virüsün bilgisayarınızdan aldı birçok bilgi ileride aleyhinize kullanılabilir.

Bilgisayar virüsleri genelde programcılar ve virüs yazılımı geliştirenler tarafından üretilir. Dolayısıyla bilgisayar virüsleri nasıl programlandıysa ulaştıkları bilgisayarlarda da o şekilde davranır. Virüslerin kullanım amaçları farklı olabilir.

Ticari şirketler sistemlerini bloke etmek ve şirketlerin zararını arttırmak için de virüsleri kullanır. Virüsler kendini sürekli çoğalttığından ortaya çıkan virüsler bir süre sonra kodlanıldığı işlemlerden daha zararlı davranabilir. İyi virüs geliştirilse de sürekli olarak kendini çoğaltması problemlerin artmasına sebep olur. Bilgisayar sistemi ve verileri yavaşlatarak çalışmasını engeller.

Bilgisayarınızda yerleşik virüsler ve yerleşik olmayan virüsler vardır. Yerleşik virüsler özelliklerine göre hızlı ya da yavaş bulaşabilir. Hızlı bulaşan virüsler oldukça tehlikeli olup kısa sürede birçok dosyaya ulaşabilir. İyi virüslerin de zaman içinde zarar vermesinin sebebi budur. O yüzden antivirüs programı seçerken dikkat etmek önemlidir. En iyi antivirüs programlarından biri Bitdefender anti virüs programıdır. Bitdefender anti virüs programı sayesinde bilgisayarlarınızı yerleşik virüslerden koruyabilirsiniz. Bu sayede virüslerin bilgisayarınızı kısa sürede ele geçirmesini de engellemiş olursunuz. Bilgisayarınızın yavaşlamaması ve işlemleri güvenli yapabilmek için anti virüs programı kullanımı önemlidir. Bu sayede bilgisayarınıza düzenli olarak virüs temizleme işlemleri yapabilirsiniz. Bilgisayar ve veri güvenliği için antivirüs programı kullanmaya özen gösterin.

Bitdefender Türkiye

Bitdefender, 2001 yılında kurulan ve siber güvenlik alanında dünya çapında lider konumda olan bir şirkettir. Sınıfının en iyisi tehdit önleme, algılama ve yanıt çözümleri sunarak, milyonlarca tüketici, kurumsal ve hükümet ortamını korur. Şirket, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma, IoT güvenliği, yapay zeka ve davranışsal analiz gibi alanlarda öncü yeniliklere imza atar. Bitdefender Labs, her dakika yüzlerce yeni tehdit keşfederek günlük milyarlarca tehdit sorgusunu doğrular ve bu derin araştırma yatırımlarıyla sektördeki en güvenilir uzmanlardan biri olarak öne çıkar. Teknolojisi, dünyanın en tanınmış 180’den fazla teknoloji markası tarafından lisanslanmıştır ve 170’ten fazla ülkede geniş bir müşteri ağına sahiptir. Uzman yazar kadromuz, siber güvenlikteki en güncel tehditleri ve etkili çözümleri kullanıcılarla paylaşarak dijital dünyada daha güvenli bir ortam sağlamayı hedefler. Sürekli gelişen tehditlere karşı en iyi koruma yöntemlerini sunmak için yüksek bir tutku ve sorumluluk taşıyoruz.

Tümünü Görüntüle

İlgili İçerikler
Truva Atı Virüsü (Trojan) Nedir?
Truva Atı Virüsü (Trojan) Nedir?
Bitdefender Türkiye

18 Kasım 2024