fbpx
background
4 dakika

Firewall Ve Antivirüs Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bitdefender Türkiye

1 Kasım 2022

Fırsat Tüm cihazlarınızı yavaşlatmadan korayan lider antivirüs programını ücretsiz deneyin!
Ücretsiz Antivirüs sayfamızdan cihazınıza uygun ürün seçimi yapabilirsiniz.
Firewall Ve Antivirüs Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bilgisayarları ve ağları korumak için farklı yöntemler kullanılır. Bunlardan biri de Firewall ve Antivirüs programlarıdır. İkisi de yaklaşık olarak aynı işlevi görse de birçok yönden birbirinden ayrılır. Firewall ve antivirüs arasındaki farklar nelerdir bilirseniz ona göre sistem korumasını geliştirebilirsiniz.

Firewall, bilgisayarlarda dışarıdan güvenlik duvarı inşa etmek için kullanılır. Güvenlik duvarını inşa edeceğiniz bu cihaz bir tür denetleyicidir. Firewall cihazı adı verilen ürün şirketlerde ve kurumlarda geniş çaplı güvenlik duvarı inşa edilmesine yardımcı olur. Donanım olarak gibi harici olarak sisteme eklenir.

Firewall ağ trafiğini kontrol eder. Gelen ve giden ağları tek tek inceleyerek belli filtrelerden geçirir. Ağ içerisinde zararlı bir durum tespit ederse gerekli engellemeleri yapar.

Giden ağlar ve gelen ağlar içerisinde virüsler, sızıntılar ve siber saldırılar fark ettiğinde bu eylemleri durdurur. Özellikle şirket içi kullanım alanları fazladır. Çünkü şirketlerde birden fazla bilgisayar, akıllı cihaz ve telefon ağa bağlanır. Ağ içerisinde bir sızıntı sistemi kilitleyebilir.

Ağ üzerinden saldırı gerçekleştiğinde şirket sırları ve verileri tehditlere açık hale gelir. O yüzden de daha geniş kapsamlı ve tüm sistemi içine alacak bir güvenlik duvarı inşa edilmelidir.

Firewall cihazları antivirüs programı gibi olsa da aslında bazı açıkları vardır.

Antivirüs programı, yüklendiği bilgisayarda ya da sistemde çalıştırılabilir.

Firewall ise birden çok ve geniş alandaki cihazlar üzerinde kullanılabilir. İçeriden ve dışarıdan ağ trafiğini sürekli olarak denetler. Ağ üzerinden gelebilecek saldırılara karşı koruma sağlar. Şirketin ticari sırlarının daha korunaklı olması anlamına gelir.

Firewall; şirket içi denetimi ne kadar iyi yapsa da USBleri, bellekleri, harici diskleri ve CDleri denetleyemez. Çünkü etki alanı içerisinde ağlar vardır. Dolayısıyla da firewall cihazı belli bir yere kadar virüsleri engelleyebilir. Onun için antivirüs yazılımı kullanmak gerekir.

·      Antivirüs yazılımları firewall cihazlarından daha gelişmiş sisteme sahiptir. Sürekli sistemi denetlemek ve bazı şifreli virüsleri çözebilmek için antivirüs programı kullanmak gerekir. Antivirüs programı firewall cihazlarının algılamadığı bazı virüs tiplerini rahatlıkla algılar. Şifreli virüslerin şifresini çözerek bunların zararlı yazılımlar olduğunu anlayabilir.

Ancak bu işlemi firewall cihazı yapamaz. Çünkü sistemdeki şifreli virüsleri tespit etme yeteneği o kadar gelişmemiştir. Dolayısıyla da tek başına firewall cihazları ya da tek başına antivirüs programları işe yaramaz.

·      Karşılaştırmaktan daha çok ikisini birlikte kullanmak mantıklıdır. Yalnız sadece firewall cihazlarını kullanmak siber güvenlik açısından tehlikeli olacaktır.

·      Antivirüs programları, şirket içi denetimi saldırı denetimi ve harici materyallerin denetimini rahatlıkla yapılabilir. Şirketi çalışanları kişisel USB’lerini bilgisayara taktıklarında olası virüslerin bulaşması mümkündür. Bu zamanlarda firewall cihazı işe yaramaz. Antivirüs programının devrede olması gerekir.

·      Firewall cihazları ağ üzerindeki saldırıları tespit edebilirken antivirüs programları depolama aygıtlarını da denetleyebilir. Bilgisayara farklı yollarla bulaşan yazılımları tespit edebilir. Dolayısıyla da ikisini bir arada kullandığınız zaman üst düzey koruma sağlayabilirsiniz.

Firewall Cihazı Aldıktan Sonra Antivirüse İhtiyaç Duyulur Mu?

Firewall şirket içi trafiği çok iyi yönetse de her zaman çok başarılı olamaz. Firewall cihazları bazen virüslerin, kötü amaçlı yazılımların ve şifreli virüslerin bir kısmını tespit edemeyebilir. O yüzden de antivirüs yazılımı da gerekir.

Antivirüs programı ve firewall cihazının bir arada bulunduğu yeni teknoloji olan EDR de kullanabilirsiniz. EDR adı verilen bu sistem clientleri de denetleyen sistem geliştirmiştir. Dolayısıyla daha korunaklı ve etkili bir yöntemdir.

Ancak şu an için bu sistemin pahalı olması firewall ve antivirüs programı kullanımını birlikte kullanmayı zorunlu kılar. Tek başına antivirüs programı ya da sadece firewall kullanmak mantıklı değildir.

Şirketlerin en büyük tehditlerinden biri de fidye virüsleridir. Fidye virüslerinin sisteme girmesini engellemek için firewall cihazları iş görür. Ancak olası durumları engellemek için mutlaka antivirüs programı da kullanmalısınız.

Bilgisayarlarda ve programlarda kullanılacak antivirüs programı, firewall cihazlarından geçme ihtimali bulunan virüsleri tespit eder. Sadece tespit etmekle kalmaz bu virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları kısa sürede imha eder. İki aşamalı koruma olarak da kullanacağınız sistem sayesinde firewall cihazı desteklenir. Bitdefender anitivirüs programlarını firewall cihazları ile birlikte kullanabilirsiniz.


Keşfet Önerilen İçerikler

Bizi Takip Et! Sosyal Medya


İlgili İçerikler

2023’TE DÜNYAYI BEKLEYEN 6 SİBER TEHDİT

2023’TE DÜNYAYI BEKLEYEN 6 SİBER TEHDİT

Bitdefender Türkiye

21 Aralık 2022