fbpx
background
4 dakika

Bilgisayar Virüsleri Nasıl Sınıflandırılır?

Bitdefender Türkiye

2 Kasım 2022

Fırsat Tüm cihazlarınızı yavaşlatmadan korayan lider antivirüs programını ücretsiz deneyin!
Ücretsiz Antivirüs sayfamızdan cihazınıza uygun ürün seçimi yapabilirsiniz.
Bilgisayar Virüsleri Nasıl Sınıflandırılır?

Bilgisayar virüsleri farklı özelliklerde olup işlevleri de değişir. Bilgisayar virüsleri kötü amaçlı yazılımlar ve siber saldırılar sebebiyle sisteme yerleşebilir. Ancak her virüsün sisteme yerleşme ve var olma şekli farklıdır.

Bilgisayara virüs bulaştığında hangi tip virüs olduğunu bilirseniz ona göre önlem alabilirsiniz. Bilgisayardan virüs temizleme aşamaları ile cihazınızı güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bilgisayar virüsleri çeşitleri bilmek sisteminizde ne gibi hasarın meydana geldiği hakkında bilgi verir. Hasarın boyutunu anlamak için bilgisayar virüsleri nasıl sınıflandırılır bilmelisiniz. Bu sayede hasarı onarıp doğru bir şekilde virüs temizliği yapabilirsiniz.

Dünya üzerinde çok sayıda bilgisayar virüsü vardır. Virüsler genelde kendini çoğaltarak sistemi çalıştırıp ele geçirme amacıyla hareket eder. Bazen de sisteme tutunarak bilgisayarın çalışmasını yavaşlatır. Bilgisayar virüsleri nasıl sınıflandırılır bilirseniz işlemlerinizi o şekilde yapabilirsiniz.

Bilgisayar Virüsleri Ne Şekilde sınıflandırılır?

Virüs sınıflandırması sisteme yerleşmesi ya da hasar boyutuna göre sınıflandırılabilir. Dünya üzerinde virüs sınıflandırması yaklaşık olarak şu şekildedir.

1.Dosya Virüsleri

En sık kullanılan virüslerdir. Çünkü veri ve dosya indirme işlemi yaygın olduğundan bu virüsler oldukça işlevseldir.

Bilgisayara sızan dosya virüsleri, dosya ya da eklentiye gizlenerek kendini çoğaltır. Sürekli olarak çoğalması ve etkilerinin tahrip edici boyuta ulaşması zararlı virüs türü olduğunu gösterir. Randex tipi virüsler dosya virüsleridir.

2. Ağ Virüsleri

İnternet ya da ağa üzerinden hızlıca yayılan virüslerdendir. Ağ bağlantısı sayesinde yayılma ve çoğalma hızı yüksektir.

Genelde virüs temizleme ya da virüs taraması yapılırken internet bağlantısı kesilir. Bunun en büyük sebebi ağ virüsleridir. İnternet bağlantısı kesilir ve ona göre virüs taraması yapılır.

Verilere bulaşabilir, güvenlik açığı olan yerlere rahatlıkla ulaşır. Ağ virüsleri çevrimiçi olduğunuzda kolayca yayılır. Nimda gibi virüsler ağ virüsleri çeşitlerindendir.

3. Makro Virüsler

Makro virüsler daha çok uygulama ve programa özel olarak yazılır. Herhangi bir ofis programı ya da işlevsel program kullandığınızda sistem çalışırken virüs o anda yayılır.

Makro virüsler çoğalmaya müsait olduğundan bir süre sonra tehdit inanılmaz boyutlara yükselir. Solucanlar gibi kısa sürede çoğalabilir. Relax gibi virüsler, makro virüslere örnektir.

4. Önyükleme Sektörü Virüsleri

Önyükleme sektörü virüsleri,  sabit diskte aktif olarak çalışır. Bilgisayar her açıldığında hafızaya yüklenmeyi garantilemek amacıyla buraya yerleşir.

Önyükleme sektöre virüsleri, diske ait bilgiler ve işletim sistemi üzerinde etkilidir. Önyükleme sektörü virüsleri günümüzde çok olmasa da hala vardır. Polyboot. B virüsleri önyükleme sektörü virüs çeşidine örnektir.

5. Yazılım Bombaları

Yazılım bombaları ya da saatli bomba virüsleri, ihtiyaç olduğunda ortaya çıkan virüslerdir. Farklı virüslerin parçaları gibi görünür ve işlev gösterir. Belli bir fonksiyonları olduğundan zamanı geldiğinde aktifleşerek o sisteme zarar verir. Friday the 13 th yazılım bombaları virüs çeşidine örnektir.

6. Eşlik Virüsleri

Eşlik virüsleri, bazı dosya uzantılarına yerleşerek çalışır. Virüs dosyası ve yürütme dosyası olarak iki farklı dosya vardır.

Siz dosyaya tıkladığınızda virüs dosyası aktifleşerek aynı isimdeki diğer dosyayı açar. Siz açmak istediğiniz dosyayı görüntülediğinizi sanırsınız. Ancak arka planda açılan dosya farklıdır.

Virüs dosya üzerinden sisteme yerleşir. Eşlik virüsleri Windows XP kullanıldığından beri çok da sık rastlanmayan virüslerdir.

7. Cross- site Scripting Virüsleri

Virüs tipi olarak bilinse de aslında sistem açığıdır. Cross-site scriptingler sistemsel açık bulduğunda açığı admine link yollayarak gösterir. Bu virüs açık ile cookieleri çalabilir. O yüzden de önünüze gelen her e maili açmamak önemlidir.

8. DOS Virüsleri

Bilgisayarın donanıma zarar veren virüs tiplerindendir. DOS virüsleri küçük boyutlu olup açıldığında direk çalışırlar. Küçük olduğundan farkına rahatça sisteme sızması da mümkündür.

9. Sentineller Virüsleri

Sentineller virüsleri bilgisayarın uzaktan kontrol edilmesini sağlar. Sentineller virüs çeşidi, kötü niyetli olması ve bilgisayarı uzaktan kontrol etmesinden ötürü zararlıdır. Sentineller virüsleri etkin olduğundan sonuçları yıkıcı olur. Bilgisayarlara bulaşan virüs dışında bariz bazı zararlı yazılımları da vardır.

Bilgisayar virüsleri nasıl sınıflandırılır merak edenler 9 farklı virüs tipine bakabilir. Bunlar dışında diğer zararlı yazılımlar olarak da şunlar vardır. Bu virüsler bilgisayarın sisteminin ele geçirilmesine sebep olur.

·      Truva atı çeşitleri

·      Solucanlar

·      Casus yazılımlar


Keşfet Önerilen İçerikler

Bizi Takip Et! Sosyal Medya


İlgili İçerikler

Bitdefender Aboneliği Nasıl Etkinleştirilir?

Bitdefender Aboneliği Nasıl Etkinleştirilir?

Bitdefender Türkiye

8 Ağustos 2022