14 Eylül 2022, Güncelleme: 2 Ağustos 2024
İnternet terimleri arasında bulunan SSL sertifikasının açılımı Secure Socket Layer olup çokça türe sahip peki bu SSL Sertifikaları nedir?
İnternet terimleri arasında bulunan SSL sertifikası kullanıcılar tarafından merak edilir. SSL ne işe yarar ve SSL sertifikası türleri konusuna girmeden önce genel bilgilerden bahsetmek gerekir.
SSL Sertifikası açılımı Secure Socket Layer olup site adreslerinin doğruluğunu denetler. Aynı zamanda şifreli bir bağlantı da sağlar. SSL sertifikası güvenlik sertifikasının oluşturduğu şifreli bağlantı sayesinde web sitelerinin güvenliği de sağlanır. Tek bir SSL Sertifikası alıp birden çok etki alanı içerisinde kullanmanız mümkündür. Bir kimsenin kendi üzerine alacağı SSL sertifikası birden çok sunucu üzerinde kullanılabilir. Ancak bunun için çok etki alanlı SSL sertifikası almanız gerekir.
SSL güvenlik sertifikası olan alışveriş sitelerini merak ediyorsanız bunu anlamanın basit bir yolu var. Adres çubuğunda URL’nin hemen yanında bir asma kilit işareti görüyorsanız bu sitenin SSL sertifikası var demektir. Adres çubuğunda asma kilit işareti gördüğünüz zaman o sitelerden gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz.
SSL sertifikaları olan sitelerden veri aktarımı sırasında kredi kartı numaranız, isminiz ve diğer bilgileriniz görünmez. Siber saldırılar, virüsler ya da kötü amaçlı yazılımlar bu bilgileri okuyamaz. Günümüzde kullanılan SSL sertifikası öncekilere nazaran daha gelişmiş olduğundan bilgilerinize ulaşılması kolay değildir. Herhangi bir sitenin SSL sertifikasının içeriğine ulaşmak istiyorsanız asma kilit işaretine tıklamanız yeterlidir. Bu işarete tıkladığınızda sitenin SSL sertifika bilgileri ve ayrıntıları görünür. İnternet sitelerinden indirdiğiniz dosyalara karşı koruma sağlamaz, bu gibi korumalar için antivirüs programları kullanmalısınız.
SSL Sertifikası türleri vardır. Bu sertifikaların her birinin doğrulama seviyesi ve koruma düzeyi farklıdır.
SSL sertifikası aşamaları kontrol edildiğinde aslında neredeyse 6 aşamalı bir işlemdir. Bu aşamaların her biri milisaniyeler içinde yapıldığından bekleme esnasında neler olduğunu bile anlamazsınız. Web sitesine bağlanmak istediğinizde, bağlanmak isteyenden site, kendini tanımlamasını ister. Web sunucusu veya tarayıcısı da SSL sertifikası kopyasını gönderir. Sertifika güvenilir ise onay sinyali gönderildikten sonra şifreli oturumun başlaması için dijital onay verilir. Böylece veriler bu iki sunucu ve tarayıcı arasında paylaşılır ve bilgiler kopyalanamaz.
Alışveriş ve e ticaret sitelerinin ilk amacı müşterilerin bilgi güvenliğini sağlamaktır. Güvenilir olmayan bir siteden kullanıcılar ve ziyaretçiler alışveriş yapmaz. Kimlik bilgilerinin, kart numaralarının ya da şifrelerinin çalınacağı korkusu ile kimse alışveriş yapmaz. Zaman içinde e ticaret durma noktasına gelir. Büyük küçük her türlü ihtiyacın internet üzerinden satın alınmasının nedeni, sitelerin SSL sertifikasıdır.
E ticaret siteleri SSL sertifikası ile korunuyorsa müşterilerin alışveriş yapması daha kolaydır. SSL sertifikası şirketlere ve firmalara olan güveni artırırken kullanıcıların verilerini de korur. SSL sertifikası olan web siteleri müşterilerin gözünde güvenli site kabul edildiğinden bu protokole sahip sitelerin satış hacmi daha yüksektir.
SSL Sertifikası ne işe yarar ve SSL Sertifikası neden gereklidir diye düşünebilirsiniz. Binlerce kişinin işlemi saniyeler içinde sistem üzerinden geçer. Özellikle günlük satış hacmi yüksek olan sitelerde bu güvenliği sağlamadığınız sürece müşteriler alışveriş yapmaktan kaçınır. SSL Sertifikası, kötü amaçlı kişilerin sitenin sahtesini yapıp ödenen miktarları hesaplarına aktarmanın da önüne geçer. Sitenin güvenlik duvarını SSL Sertifikası ile güçlendirebilirsiniz.
Bir sitenin SSL Sertifikası yoksa tarayıcı, güvenli değil olarak işaretler. Siz de bu ibareyi gördüğünüz zaman bu sitelerden alışveriş yapmazsınız. SSL sertifikası ile her türlü bilginiz güvence altına alınır. Kişisel veri olarak sadece finansal bilgileriniz değil her türlü kaydınız ile kişisel bilgileriniz de korunur. Yapılan sözleşmelerden, tescil bilgilerine kadar birçok veri güvenli bir şekilde aktarılır.
Sunucu ve tarayıcı arasında güvenliği sağlayan SSL sertifikası, çevrimiçi işlemlerde üst düzey koruma sağlar. SSL sertifikası sayesinde sunucu ve tarayıcı arasındaki veriler şifrelenerek karşı tarafa iletilir. Şifrelenerek karşı tarafa gönderilen bilgiler ne değiştirilebilir ne de kopyalanabilir.
Siteniz için SSL Sertifikası almak istiyorsanız, ilk olarak sunucu sağlayıcınızla iletişime geçmelisiniz. Sunucu sağlayıcıları kullandığınız sunucu türüne göre ücretsiz sertifika sağlayabiliyor. Bunun yanısıra ücretsiz SSL Sertifikası sahibi olmak için Cloudflare kullanabilirsiniz. Ücretli sertifikalarda ise sertifika fiyatı, istediğiniz güvenlik seviyesine göre değişir. Eğer üst düzey koruma istiyorsanız bütçenizi genişletmelisiniz.
10 Eylül 2024
29 Haziran 2022
17 Mart 2022