fbpx
background

Nesnelerin İnterneti (IOT) Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Bitdefender Türkiye

1 Temmuz 2022, Güncelleme: 2 Ağustos 2024

Nesnelerin İnterneti (IOT) Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Nesnelerin interneti (IOT) nedir sorusu aslında son yıllarda merak edilen ve dilimize yerleşmiş bir kavramdır. Daha önce bu kavramı sadece bilgisayar terimleri kullanan kişiler biliyordu. Şimdilerde ise hayatımızda her cihaz ve nesne akıllı hale geldiği için gündelik hayatta da kullanılan kelimelerden biri oldu. Gün geçtikçe sayısı artan internete bağlı cihazları siber saldırılara ve güvenlik açıklarına karşı nasıl koruyabiliriz? Bu cihazların internet bağlantısı kullanılarak özel hayata ve kişisel verilere müdahale edilebilir ya da depolanabilir mi? gibi soruların cevaplarını merak ederiz. İnternete bağlı olduğunuz zaman çok sayıda çeşitli risk ile karşı karşıyasınız. Ancak böyle bir risk var diye de tabi ki tüm cihazları ve akıllı sistemleri bırakıp bir köşeye çekilmek olmaz. Nesnelerin interneti güvenliği sağlandıktan sonra rahatlıkla cihazlarınızı kullanabilirsiniz.

IOT Nedir?

Nesnelerin güvenliği konusunu anlamak için ilk olarak IOT kavramına açıklık getirmek gerekir. İnternete bağlı cihazlar hepsine IOT denir.

Yani Nesnelerin İnterneti Güvenliği yani IOT Nedir sorusunda bağlanma özelliği olan bir cihazın ya da eşyanın IOT’u vardır. Teknoloji ilerledikçe artık elimizin altındaki her şey akıllı cihazlara dönüşmeye başladı. Tablet, akıllı telefon ve bilgisayardaki internet kullanımı artık basit kalıyor. Araçlarda kullanılan sürücüsüz sistemler, internet bağlantısı olan buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, kapı kilidi, CCTV kameralar ya da akıllı ev sistemleri artık internetle çalışıyor. Telefonunuzdaki uygulama ile kilometrelerce uzaktan bu makinelere rahatlıkla komut verebiliyorsunuz. Wi-fi uyumlu ürünler arttıkça ve internet ile kullanılabilen cihazlar geliştirildikçe nesnelerin interneti güvenliği konusu daha da önem kazanıyor.

Kişinin hayatını kolaylaştıran bu cihazlar ve eşyalar internet bağlantısına sahip olduğu için siber saldırılara ya da internet hilelerine oldukça açıktır. Bu durum özellikle şirketler açısından oldukça riskli bir durumdur. Şirket bilgileri, müşteri bilgileri, ihale dosyaları, şirket sırları IOT güvenliği sağlanmadığı sürece hacklenebilir ya da rakip firmaların eline geçebilir. Şirketlerde ve resmi kurumlarda CCTV kameralar, tabletler, akıllı fotokopi makineleri, bilgisayar, ev aletleri ve telefonlar IOT açısından tehdit oluşturur. En çok da şirketlerin ve resmî kurumların nesnelerin interneti güvenliğini sağlayabilmesi için bazı durumlara dikkat etmesi gerekir.

Nesnelerin İnterneti Güvenliği İçin Neler Yapılmalı?

Kişiler, işletme sahipleri, şirketler, resmi kurum ve kuruluşlarda nesnelerin interneti güvenliğini sağlamak için bazı önlemler alınmalıdır. Özellikle resmi dairelerde ya da bankalarda kişisel bilgilerin çalınması her açıdan büyük sorunlar ortaya çıkarır. Siber saldırılardan etkilenmemek ve güvenlik açıklarına karşı uyanık olmak için;

  • İlk ve öncelikli olarak bu cihazların fiziksel olarak ele geçirilmesine izin vermeyin. Çünkü fiziksel olarak bu cihazlara erişildiğinde uzaktan erişimden çok daha fazla zarar verilebilir.
  • Resmi kurumlarda ya da şirketlerde kullanılan cihazlar kişiye özel ise şifreleme ve parola tekniklerini mutlaka kullanın. Cihaz kötü niyetli birinin bile eline geçse bile bilgilere hemen erişemez. Ayrıca sistemin kilitsiz ve parolasız olarak durması daha büyük risk barındırır.
  • İnternete bağlı olarak kullandığınız cihazların güncel sürümünü kullanın ve cihazların sürekli olarak güncellendiğinden emin olun. Güncel yazılımlar siber saldırılara ve güvenlik açıklarına karşı daha korunaklıdır.
  • Yetkisiz bir kişinin eline geçtiğinde kendini devre dışı bırakan cihazlar satın alın. Örneğin; kötü niyetli kişiler birkaç kere yanlış kodu ya da parolayı girdiğinde cihaz kendini bir süre korumaya alır ya da tamamen kapanır. Bu tip cihazlar edinmek ya da cihazlara bu özelliği ekletmek nesnelerin interneti güvenliğini artıracaktır.
  • Yapılacak en mantıklı hamle özellikle resmi kurum ve şirketlerde uçtan uca şifreleme metodudur. Bir ortam içerisinde birden fazla cihaz birbirine ve internete bağlıdır. Dolayısı ile de bir noktadan birden çok cihaza müdahale edilebilir. Bu müdahaleye imkan tanımamak adına cihazlar arasında uçtan uca şifreleme yöntemini deneyin. Whatsapp, uçtan uca şifreleme sayesinde milyarlarca kişinin bilgilerini güvende tutar.
  • Bazı uygulamaları kullanırken oturum açmanız gerekiyorsa oturumunuzda güçlü parolalar oluşturun. Güçlü parola ve şifreler oturumun ve cihazların hacklenmesini zorlaştırır. Böyle siber saldırıları rahatlıkla atlatabilirsiniz.
  • Hangi cihaz kullanırsanız kullanın, cihazlarda bulunan hangi özelliği kullanmıyorsanız onu devre dışı bırakın. Böylece gerek duymadığınız ve hiç kullanmadığınız özellik devre dışı kalır, siber saldırıların girmeye fırsat kolladığı bir alan da ortadan kalkar.

bitdefender.com.tr adresinden daha fazla güvenlik stratejisi ve birçok konuda güvenli bilgiler edinebilirsiniz.

Bitdefender Türkiye

Bitdefender, 2001 yılında kurulan ve siber güvenlik alanında dünya çapında lider konumda olan bir şirkettir. Sınıfının en iyisi tehdit önleme, algılama ve yanıt çözümleri sunarak, milyonlarca tüketici, kurumsal ve hükümet ortamını korur. Şirket, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma, IoT güvenliği, yapay zeka ve davranışsal analiz gibi alanlarda öncü yeniliklere imza atar. Bitdefender Labs, her dakika yüzlerce yeni tehdit keşfederek günlük milyarlarca tehdit sorgusunu doğrular ve bu derin araştırma yatırımlarıyla sektördeki en güvenilir uzmanlardan biri olarak öne çıkar. Teknolojisi, dünyanın en tanınmış 180’den fazla teknoloji markası tarafından lisanslanmıştır ve 170’ten fazla ülkede geniş bir müşteri ağına sahiptir. Uzman yazar kadromuz, siber güvenlikteki en güncel tehditleri ve etkili çözümleri kullanıcılarla paylaşarak dijital dünyada daha güvenli bir ortam sağlamayı hedefler. Sürekli gelişen tehditlere karşı en iyi koruma yöntemlerini sunmak için yüksek bir tutku ve sorumluluk taşıyoruz.

Tümünü Görüntüle

Keşfet Önerilen İçerikler
Bizi Takip Et! Sosyal Medya

İlgili İçerikler