fbpx
background

İşletmelere Spam E-Postadan Korunma Taktikleri

Bitdefender Türkiye

31 Ekim 2022, Güncelleme: 2 Ağustos 2024

İşletmelere Spam E-Postadan Korunma Taktikleri

Spam e-posta işletmeler ya da kötü niyetli kişilerin gönderdiği e-maillerdir. Spam e-posta tehlikeli sanıldığı kadar masum değildir. Kötü amaçlı yazılımlar ve bazı virüsler e-posta aracılığı ile gönderilir. Bu e-postaların bir kısmı hesabınızı ve kişisel bilgilerinizi eline geçirmek için fırsat kollar. Ancak bu durum şirketler açısından çok daha vahim olabilir. İşletmelere spam e-postadan korunma taktikleri verildiğinde veri ve ticari sırlar saklanabilir.

Spam e-postada casus yazılım, kimlik avı ve fidye yazılımlar olabilir. Bunlar olmasa bile sürekli olarak istenmeyen e-postaları silmek ve zaman harcamak yorucudur. Spam e-postalar nasıl durdurulur bilmelisiniz. Bu sayede hem bilgi güvenliğini sağlarsınız hem de kötü amaçlı yazılımlara karşı önlem alırsınız.
Spam e-posta bilgisayarlara ve sistemlere ciddi zarar verse de ticari olarak geri dönülemez sorunlara neden olur. O yüzden işletmeler spam e-postadan kurtulma taktikleri almalıdır Bu taktikleri uyguladığı takdirde kötü niyetli yazılımların ve kişilerin hedefi olmaz. Aşağıdaki taktikleri spam e- postalar için kullanabilirsiniz.

  • Gelen e-postanın spam olup olmadığını anlamak için ilk olarak gönderenin adresini kontrol etmeniz gerekir.

Genelde kurumsal ve gerçek kimliklerden gelen e-postalar bellidir. Ancak spam e-postalarda gönderenin adının bulunduğu yerde saçma sapan adresler görürsünüz. Bu adreslerden emin olamadığınız için de dilerseniz arama motoruna yazın. Alakasız sayılar ve harflerin yer aldığı gönderici adresleri genelde problemlidir. Spam e-postaları açmadan silmek daha iyidir. Çünkü yapılan araştırmalar sonucunda bazı veriler açmamayı uygun görüyor. Spam e-postaları eklentilerini indirmeseniz bile maili açmanız virüs bulaşmasına neden olabilir. O yüzden de spam olduğundan şüphelendiğiniz mailleri direkt silebilirsiniz.

  • Spam e-postalar genelde sizden hesap doğrulama ya da bence bilgi güncelleme ister.

Size gönderdikleri URL’den ya da bağlantıdan hesabınıza giriş yapmanızı ve bilgilerinizi doğrulamanızı isterler. Güvenli olmayan göndericilerden gelen bağlantıları hemen açmayın. Çok merak ediyorsanız adresi başka bir yerde arama motoru kısmına kopyalayıp yapıştırın. Böylece e-postadaki bağlantıya tıklamadan oturum açabilirsiniz. Ancak bu riske girmemek ve olası virüs tehditlerine kapı aralamamak için bu işlemi de yapmayın. Şirketlerin müşterilerinin listeleri genelde kendilerinde olduğundan spam e-posta fark edilir. Müşteri potansiyeli olan kişilerden gelen mailleri dikkatli açmak ve işlem yapmak önemlidir.

  • Spam e-posta genelde düşünmenizi engeller. Sizi o anda işlem yapmaya zorlar. Aksi takdirde problem olacağı tarzında sözcükler kullanılır. Bu duruma kanmayın ve panik halinde butona tıklayıp oturuma giriş yapmayın. Bilgi güncellemesi yapmak için bağlantıya tıklamayın.
  • Spam e-postalar düzgün ve kaliteli yazılmaz. Eğer yabancı dil üzerinden gelen bir e-posta ise Google çeviri üzerinden Türkçe’ye çevirin. Metin cümle bütünlüğü olmayan ifadelerden oluşuyorsa bu e-posta spam olabilir. Mümkün olduğu kadar bu iletileri açmayın ve eklentilerine tıklamayın.
  • İşletme olarak müşterisi olduğunuz bazı kurumlar genelde sizin adınıza ya da şirket adı ile hitap eder. Değerli müşterimiz ya da abonemiz tarzında ibareler kullanmaz. Abone olduğunuz şirketler isminizi bileceğinden size o şekilde hitap eder. Spam e-postalardan olduğunu gösteren özelliklerden biri de budur.

Spam e- postadan Nasıl Korunulur?

SPAM e-postalar zararlı virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları eklentilere ekler. Siz eklentilerde neyin olduğunu görmek için indirme ya da tıklama işlemi yaptığınızda virüs saliseler içerisinde sisteminize bulaşır. Şirketler için de büyük ve çözülmesi zor sorunlara sebep olur.

Fidye ve kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza ve sisteminize bulaşmaması için spam e-postaların eklentilerini açmayın. Sadece spam e-posta değil bilmediğiniz ve hiçbir alakanız olduğunu düşünmediğiniz ekleri açmayın.

  • Spam e-postalar genelde reklamlar, para dolandırıcılığı, kötü amaçlı yazılım, zorla abonelik, zincirleme mektup ya da sahte e-postalar olarak gelir.
  • Spam e-postaları azaltmak istiyorsanız e-postanızı her yere mümkün olduğu kadar vermeyin.
  • e-postanızı sosyal medya ya da herkesin görebileceği yerlerde paylaşmayın.
  • İş için e-posta adresiniz ayrı aileniz ve arkadaşlarınız için ayrı e-postalar kullanın. Abonelikler ve sitelere üye olmak içinse geçici bir e-posta kullanın.

Spam iletileri mümkün olduğu kadar açmayın ve eklentilerini indirmeyin. Bazen spam e-postalarda abonelikten çıkma ile karşılaşabilirsiniz. Bilmediğiniz ve üye olduğunuzu düşünmediğiniz hiçbir abonelikten çıkma işlemi için bağlantıya giriş yapmayın.

Bitdefender Türkiye

Bitdefender, 2001 yılında kurulan ve siber güvenlik alanında dünya çapında lider konumda olan bir şirkettir. Sınıfının en iyisi tehdit önleme, algılama ve yanıt çözümleri sunarak, milyonlarca tüketici, kurumsal ve hükümet ortamını korur. Şirket, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma, IoT güvenliği, yapay zeka ve davranışsal analiz gibi alanlarda öncü yeniliklere imza atar. Bitdefender Labs, her dakika yüzlerce yeni tehdit keşfederek günlük milyarlarca tehdit sorgusunu doğrular ve bu derin araştırma yatırımlarıyla sektördeki en güvenilir uzmanlardan biri olarak öne çıkar. Teknolojisi, dünyanın en tanınmış 180’den fazla teknoloji markası tarafından lisanslanmıştır ve 170’ten fazla ülkede geniş bir müşteri ağına sahiptir. Uzman yazar kadromuz, siber güvenlikteki en güncel tehditleri ve etkili çözümleri kullanıcılarla paylaşarak dijital dünyada daha güvenli bir ortam sağlamayı hedefler. Sürekli gelişen tehditlere karşı en iyi koruma yöntemlerini sunmak için yüksek bir tutku ve sorumluluk taşıyoruz.

Tümünü Görüntüle

İlgili İçerikler