fbpx
background

Demo Ne Demek? Demo Yazılım Ne Anlama Gelir ve Nedir?

Bitdefender Türkiye

11 Kasım 2024

Demo Ne Demek? Demo Yazılım Ne Anlama Gelir ve Nedir?

Program kullanırken her zaman kafa karıştırıcı detaylardan birisine dönüşen kavramların başında demo ne anlama gelir ilk sırada yer alıyor. Çünkü günümüzde pek çok programın tam sürümü ve demo sürümü farklı farklı olarak sunulmaktadır. Dolayısıyla birbirinden farklı olan bu sürümler neticesinde de insanların aklına bazı noktalar takılabiliyor. En basit şekliyle demo ne demek sorusu bile buna örnek olarak gösterilebilir.

“Demo” kelime olarak “demonstrasyon”dan türetilmiştir. Bir ürün, hizmet veya yazılımın tam sürümünü satın almadan önce kullanıcıya denemesi için sunulan sınırlı bir versiyonudur.

Demo nedir konusunu en basit şekilde şöyle açıklamak mümkün. Yayınlanacak olan bir projenin belirli bir kısmını içeren, bazı bölümlerinin kullanılması engellenmiş olan, tanıtım maksadı içeren versiyonudur. Bu bazen bir müziğin belirli bir kısmı olabilirken bazen ise bir programın belirli özelliklerini kapsayan sürümü olabilir. Yani teknik olarak bir senaryo yazarı yazdığı içeriğin demosunu sunabileceği gibi bir yazılımcı da kodladığı programın veya uygulamanın demo sürümünü insanlara test etmeleri amacıyla iletebilir.

Demo Ne Demek?

Demo program o kadar yaygın bir kavrama dönüşmüş durumda ki hepimiz herhangi bir program kullanmadan önce demosuna göz atıyoruz. Çünkü bize sunacağı hizmet, hangi standartları sağlayacağı, ne kadar aktif bir yapıya sahip olduğu, güvenilirliği gibi pek çok unsur burada ortaya çıkıyor. Hatta insanların kafasındaki birçok soru işaretinin giderilmesi için de doğru bir satış stratejisi olduğunu söylemek gerekiyor.

Normalde sıkça sorulan sorulardan birisi bu sürümlerin zararlı olup olmadığıdır. Yani demo program zararlı mı diye merak eden milyonlarca insan var. Ancak bunun mümkün olması olanaksız. Çünkü demolar genel olarak tam sürüm ve belli bir ücrete tabii olan sürümün tanıtımı niteliğindedir. Dolayısıyla zararlı olması durumunda insanların demo sürümü kullanmayı bırakmak dışında tam sürümü satın almayacakları sonucunu çıkarmak çok yanlış olmayacaktır. Hiçbir şekilde kullanıcıya, sistemine veya verilere zarar vermeyen demo sürümlerle size neler sunulacağını test etme imkânına sahip olabilirsiniz.

Demo Kullanımının Artıları ve Eksileri

Birçok açıdan incelendiğinde bir programın önce demo sürümünü kullanmak avantaja dönüşür. Çünkü bu sayede sunulan tüm özellikleri olmasa bile önemli özellikleri test etmek mümkün hale gelir. Tabii ki demo program limitli mi sorusunu baz aldığımızda en büyük eksilerden birisiyle karşı karşıya kalabiliriz. Direkt tanıtım amacı güden bu sürümler çoğunlukla önemli birkaç işlevi yerine getirmez. Daha doğrusu kullanıcıya istediği hizmeti sağladıktan sonra bunun gerçekleşebilmesi için tam sürümün satın alınması noktasına bir yönlendirmeyle karşılaşılır.

Bu durumu, video düzenleme programlarında montaj yapıp sonucu sabit diskinize kaydedememek veya fotoğrafı düzenleyip yüksek çözünürlükte kullanamamak gibi sınırlamalarla açıklayabiliriz. Çoğu bilgisayar ve mobil cihazda aktif olarak kullanılan programların demo sürümlerine erişilebiliyor. Bitdefender, bu tür sınırlamalar yerine süre sınırlaması getiriyor, böylece tüm özellikleri denemeniz mümkün hale geliyor. Örneğin, 30 gün boyunca ücretsiz antivirüs kullanarak bilgisayarınızı güvence altına alabilirsiniz.

Demo programların avantajları ve dezavantajları baz alındığında satın almayı düşündüğünüz hizmetin size ne gibi faydaları olduğunu çok net bir biçimde görebilirsiniz. Böylece ücret ödeyerek sahip olacağınız tam sürümün size sürpriz yaratma faktörünü ortadan kaldırmış olursunuz. Son derece zengin bir özellik yelpazesine sahip olan bir programı kullanmaya başladığınızda demo sürüm bunları belirli ölçekte kısıtlayabilir. Ancak en azından ne gibi seçeneklerinizin olduğunu görebilir, nasıl bir hizmet alacağınızı netleştirebilir ve aynı zamanda ödeyeceğiniz tutar karşılığında elinize geçecek imkânları somut olarak görebilirsiniz. Bunun kullanıcı tarafında herhangi bir zararı olmamakla beraber boş yere para ödememek için işinize yarar programları bulma noktasında çok faydalı olduğunu da söylemek gerekiyor.

Demo Programlar Ücretli Midir?

Önemli bir diğer konu başlığını ücret noktasında ele alabiliriz. En basit haliyle demo programın faydaları ve zararları göz önüne alındığında belki de en dikkat çekici detay ücretsiz olmasıdır. Zaten ücret karşılığında satılan tam sürüm bir versiyon mevcuttur. Ancak siz tam sürümü satın almadan önce ne gibi bir hizmet alındığını gözlemlemek ve test etmek istediğiniz için size demo sürüm sunulur. Bunun içinse herhangi bir ücret talep edilmez. Tabii ki ücrete tabii olan özellikler olarak düşünülebilecek bazı detaylardan söz edilebilir.

Bunlar genellikle programın sağladığı Premium avantajlar arasında yer alır ve siz bunları demo sürümle kullanabiliyor olsanız bile efektif olarak kaydetme, yayınlama veya buna benzer detayları kullanamayabilirsiniz. Tabii ki bunu bir dezavantaj olarak görmek mümkün değil. Çünkü demo sürüm size bu özelliği kullanarak ne gibi sonuçlarla karşılaşabileceğinizi gösteriyor. Tam sürüme geçiş yaptığınızda da bu kısıtlanmış olan tüm özellikleri aktif bir biçimde kullanmaya devam ediyorsunuz. Herhangi bir ücret ödemeden programı kullanabilmeye en büyük faydalarından birisi demek mümkün olabilir.

Zararları noktasında da direkt olarak demo programların avantajları ve dezavantajları noktasında değinmek mümkün olacaktır. Her ne kadar size test etme şansı sunuyor olsa da bazı özelliklerle istediğiniz sonuca ulaşsanız dahi herhangi bir kaydetme ve benzeri aksiyona giremeyebilirsiniz. Bu virüs programlarında da çoğu zaman taramanın yapılması, virüslerin bulunması fakat temizlenmemesi gibi sonuçlarla gözlemlenebilir. Tabii ki güvenlik söz konusu olduğundan dolayı kesinlikle ücretli bir biçimde güncel veritabanına sahip, herhangi bir güvenlik ihlali yaratmayacak olan programlara yönelmeniz tavsiye edilir. Burada da hemen ücretli sürümü almak yerine ücretsiz demo versiyonlarını deneyerek en doğru seçeneği bulabileceğiniz aşikâr.

Demo Programların Kullanım Süresi

Kullanacağınız programları seçmeden önce ücretsiz demo sürümleri araştırmanız gayet doğal. Burada tercih mekanizmanızı etkileyecek önemli bir unsuru ise kullanım süresi olarak ele alabiliriz. Mesela demo program limitli mi sorusunun yanıtı dolayısıyla evettir. Size yalnızca belirli özellikler sunulur ve limit bu noktada kullanabileceğiniz özelliklerdir. Ancak tek limitin bu olmadığı da söylenebilir. Keza ömür boyu demo sürümle bu şekilde bir kullanım sağlamanız mümkün olmayacaktır.

Demo sürüm teknik olarak tam sürümün nasıl bir hizmet sağladığını, ne işe yaradığını, standart olarak nasıl kullanıldığını görmeniz için yaratılmış bir ön sürümdür. Haliyle belirli bir süre kapsamında sunulur. Bu genellikle 30 gün olarak karşımıza çıksa da demo program için belirlenmiş olan bir kesin limit yoktur. Bazı programlarda demo kullanım süresi 7 gün iken bazılarında 15 gün ya da 3 ay olabilir. Bu tamamıyla programı geliştiren şirketin satış stratejisine ve kullanıcı üzerinde bırakmayı arzuladığı etkiye bağlıdır.

Demo program zararlı mı konusunu kullanım süresi bazında da ele almak gerekiyor. Örneğin bir anti virüs yazılımı indirdiğinizde bunun demo versiyonunu kullandığınız geçerli süreç boyunca bilgisayarınızı tehditlere karşı aktif olarak koruyabilirsiniz. İnternetten zararlı bir dosya indirdiğinizde bunun engellenmesi, zararlı yazılımların kurulumunun önlenmesi ve verilerinizin güvence altında tutulması gibi pek çok artıdan söz edilebilir. Ancak demo sürüm bittiğinde bu özellikleri yitirebilirsiniz.

Yani bir bakıma demo nedir sorusunun yanıtını iyi anlamalı ve özelliklerini test ettikten sonra tam sürüme geçmeliyiz. Ancak bu sayede uygulamanın veya programın bize sunacağı tüm özelliklerden sorunsuz bir biçimde faydalanabiliriz. Avantajların en büyüğü satın alma işlemini yapmadan önce emin olabileceğiniz şekilde bunları test edebiliyor olmanızdır. Bunu faydalı bir süreç olarak ele almak ve kullanımınızı tam sürüm ile taçlandırmak kaçınılmazdır.

Bitdefender Türkiye

Bitdefender, 2001 yılında kurulan ve siber güvenlik alanında dünya çapında lider konumda olan bir şirkettir. Sınıfının en iyisi tehdit önleme, algılama ve yanıt çözümleri sunarak, milyonlarca tüketici, kurumsal ve hükümet ortamını korur. Şirket, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma, IoT güvenliği, yapay zeka ve davranışsal analiz gibi alanlarda öncü yeniliklere imza atar. Bitdefender Labs, her dakika yüzlerce yeni tehdit keşfederek günlük milyarlarca tehdit sorgusunu doğrular ve bu derin araştırma yatırımlarıyla sektördeki en güvenilir uzmanlardan biri olarak öne çıkar. Teknolojisi, dünyanın en tanınmış 180’den fazla teknoloji markası tarafından lisanslanmıştır ve 170’ten fazla ülkede geniş bir müşteri ağına sahiptir. Uzman yazar kadromuz, siber güvenlikteki en güncel tehditleri ve etkili çözümleri kullanıcılarla paylaşarak dijital dünyada daha güvenli bir ortam sağlamayı hedefler. Sürekli gelişen tehditlere karşı en iyi koruma yöntemlerini sunmak için yüksek bir tutku ve sorumluluk taşıyoruz.

Tümünü Görüntüle

Keşfet Önerilen İçerikler
Güvenlik Önerileri
VPN Güvenli Mi?

4 Kasım 2022

Bireysel Antivirüs
Bitdefender Kurtarma Modu Nedir?

17 Mart 2022

Bizi Takip Et! Sosyal Medya

İlgili İçerikler